Muziek blijft sowieso toch iets wonderlijks? Heb ik altijd al gevonden…steeds weer worden met die toonladders nieuwe melodieën gemaakt. En wat betreft muziek voor ouderen met dementie zijn er tal van onderzoeken gedaan om te kijken wat muziek nou precies doet voor ouderen maar ook jongere die te maken hebben met dementie. Het blijkt dat na wetenschappelijke studies oa door Erik Scherder (Nederlands Hoogleraar Neuropsychologie) dat muziek zorgt voor prikkels in het gedeelte van de hersenen dat door de dementie slechter bereikbaar is. Maar zingen..is helemaal geweldig voor de hersenen omdat zingen nog veel meer gebieden in uw hersenen bereikt. Er is de laatste tijd veel over geschreven, over de bijzondere werking van muziek bij ouderen en in het bijzonder muziek voor ouderen met een vorm van dementie. En wij zijn op zoek gegaan naar een echte MUZIEK ACTIVITEIT speciaal voor ouderen.
Wat ook onderzocht is dat het scheelt hoe de muziek wordt aangeboden. Wanneer de deelnemers interactief betrokken worden bij de muzikale bijeenkomst (of een muzikale activiteit) bereik je je doel. En daar zijn we mee aan de slag gegaan. Eerlijk gezegd was dat wel een weg van vallen en weer opstaan. Wat “werkt” bij de een slaat bij de ander niet aan. Na een aantal jaar en na veel overleg en terugkoppeling met verzorgsters, mantelzorgers en verpleegkundigen hebben we nu een programma dat en feestelijk is, en interactief is en dus het doel bereikt.
Het doel om bij mensen met dementie “binnen” te komen. Om even “wakker” te worden en blij te worden van al die herinneringen.
Internationale onderzoeken hebben ook bewezen dat er een aantoonbaar verschil is of je luistert of ook actief meezingt. luisterden naar bekende Naar muziek luisteren betekent werk voor de linkerhersenhelft. Actief meezingen stimuleert ook de rechterhelft van de hersenen. Het kijken naar anderen die zingen, brengt activiteit teweeg in de hersengedeelten waarmee wordt waargenomen.
Wij hebben een keer een klein feestje gehad bij een verzorgingshuis met 20 bewoners. Vanwege een jubileum van het verzorgingshuis. Er was gekomen voor de meezing “Reis door de tijd” Er was ook familie bij en al het personeel. Uiteindelijk dus volle bak. Er was één meneer die volkomen afwezig was. Twee dochters van hem waren erbij. Inmiddels stond de dansvloer vol, er werd gelachen, gezongen en gedanst. Op het nummer : “ Oh wat ben je mooi” begon hij naar de dansvloer te schuifelen, ondersteund door beide dochters. En daar begon hij voorzichtig mee te swingen en zong hij de woorden mee. Beide dochters wisten niet wat hen overkwam. Er werd gefilmd, gelachen en bij meneer kwamen de tranen. Het was mooi en ook een beetje verdrietig
Dat zijn drie vliegen in 1 klap, Hoppa! Niet zelden zien we dan dat, wanneer een client zonder enig interesse in de zaal zit, langzaam maar zeker “wakker” wordt. Het geeft ons regelmatig kippenvel. Als je ziet dat iemand het hoofd langzaam opheft, ogen opent en naar het grote scherm kijkt. De lippen gaan meebewegen, de tekst wordt meegelezen. Dan volgt het meezingen, glimlachen en soms ook meetikken op de maat met handen of voeten. Heerlijk, dan kan het niet meer stuk bij ons…Dat is een echte MUZIEKACTIVITEIT